Kvægracer

Hvilken kvægrace?

Når man taler om kvæg, er der mange forskellige racer at vælge imellem. Man skelner grundlæggende mellem kødkvægracer og malkekvæg.

Kødkvæg

Kødkvægracer er fremavlet efter kødets kvalitet som det primære. Der findes mere end 16 forskellige racer, der kan inddeles i to hovedtyper: De kontinentale og de britiske.

Britiske racer

De britiske racer er normalt de bedste til naturpleje, da de er fremavlet under ekstensive forhold og med vægt på hårdførhed. Til denne type hører racerne Hereford, Aberdeen Angus, Galloway, Skotsk Højland, Korthorn og Dexter. Det er normalt forholdsvis små dyr, der er lette at håndtere, og det er ofte disse racer, man bruger i kogræsserforeninger.

Kontinentale racer

Til den kontinentale type hører racer som Charolais, Limousine, Simmental og Piemontese. Det er normalt større dyr, der ikke er så velegnede til meget ekstensive arealer. De bliver dog brugt mange steder som naturplejere og bliver også brugt af kogræsserforeninger.

Malkekvæg

Som betegnelsen siger, er malkekvægracer avlet for at give mælk. Blandt malkekvæget er det normalt kun yngre køer, der af en eller anden grund ikke længere skal malkes, de såkaldte udsætterkøer, der kan bruges i en kogræsserforening og give en tilfredsstillende kødkvalitet. Det bør dog kun være på de bedste græsarealer, man bruger malkekvæg. På arealer som har en lav foderproduktion, trives mælkekvæg normalt for dårligt.

Nye indlæg